Mexicaanse ontbijtburrito'sJeroen Meus: "Hou je van een stevig ontbijt? Doe het dan zeker eens op z’n
Mexicaans-Amerikaans."1 rode ui2 tenen knoflook30 g gember1 blik rode bonen (250 g)1 blik tomatenstukjes (400 g)1 rijpe avocado½ limoen200 g kerstomaten6 eieren200 g cheddar, gemalen4 tortillavellen1 dl zure room(gerookt) paprikapoederkomijnkorianderpoederhete chilisauscayennepeperenkele takjes korianderboterolijfoliepeper en zoutSnipper de rode ui. Plet de knoflook tot pulp. Verhit wat olijfolie in een
stoofpot op een matig vuur en stoof hierin de ui en de knoflook. Schil en
rasp de gember en voeg toe. Kruid de uien met gerookt paprikapoeder,
komijn en korianderpoeder. Roer en laat de inhoud van de pot even
bakken en karamelliseren. Voeg een scheutje hete chilisaus toe naar
smaak.Laat de ingeblikte rode bonen uitlekken en roer ze door de ui. Voeg ook
de tomatenblokjes toe en roer alle aanbaksels los die aan de bodem
van de pot kleven. Zet het vuur zacht en houd de bonensaus warm.Snijd voor de guacamole de avocado overlangs in tweeën, tegen de dikke pit aan. Trek de
beide helften los en verwijder de schil. Snijd het vruchtvlees in stukjes
en doe ze in een schaal. Plet met een vork. Pers er een scheutje vers
limoensap bij en voeg een scheutje olijfolie toe. Kruid het mengsel met
zout en een snufje cayennepeper. Spoel de koriander, hak de blaadjes
fijn en roer ze door de guacamole.Halveer de kerstomaatjes. Breek de eieren in een mengschaal en kluts
ze los met een vork. Kruid met een beetje peper en zout.
Smelt een klontje boter in een pan op een matig vuur. Doe de halve
tomaatjes in de pan en laat ze een minuut bakken. Schenk de geklutste
eieren over de tomaten en roer voorzichtig met een pannenlikker terwijl
de eieren stollen tot een mals en smeuïg roerei. Voeg tussendoor een
snufje zout toe en een derde van de gemalen cheddar. Neem de pan
daarna van het vuur.