De meest voorkomende kippenrassen en keurmerken

Maiskip
Een maiskip krijgt op het einde van haar kweekproces maisvoer toegediend, waardoor haar vlees goudgeel kleurt. Omdat mais vetrijke voeding is, krijgt de huid bovendien wat meer vet en zal het vlees een tikkeltje sappiger smaken.
Mechelse koekoek
Een Mechelse koekoek is een grijze vleeskip met een indrukwekkend gestalte. Haar roots gaat terug tot de 18de eeuw. Ze verkrijgt haar zachte smaak omdat het ras de laatste maanden boekweitmeel en melk gevoerd krijgt.
Belle Flamande
Een Belle Flamande is een Vlaams kwaliteitslabel dat aangeeft dat een kip op natuurlijke wijze wordt grootgebracht en 100% plantaardig wordt gevoed. Daardoor heeft het vlees van de Belle Flamande een opmerkelijk rijke smaak en een vaste textuur.
Hubbard kip
Een Hubbard kip is een traag groeiend en kleinschalig gekweekt Belgisch ras uit de Ardennen dat in een natuurlijk tempo volgroeit. Haar ‘late’ slachtleeftijd draagt ook bij aan de rijke smaken van dit kippenras.
Bressekip
Een Bressekip uit de gelijknamige Franse regio wordt op traditionele wijze grootgebracht aan de hand van gekeurde kwaliteitsvoeding, met fijne en volle smaken als resultaat. Bij deze kip hoort een stevig(er) prijskaartje.
Franse hoevekip
Een traditionele Franse hoevekip herken je vaak aan haar zwarte of gele poten, waardoor ze ook wel eens zwartpoot- of geelpootkip wordt genoemd. Daarbij gaat het om kippen die hun plantaardig rantsoen bij elkaar scharrelen in de bossen van de Landes. Deze kwaliteitskippen worden als streekproduct beschermd door hun ‘label rouge’.