Bloemkoolgratin met linzen en andijvieJeroen Meus: "Comfortfood in laagjes. (H)eerlijk eten waar ik blij van word."
  • 300 g linzen
  • 1 krop andijvie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bloemkool
  • 50 g boter + extra
  • 70 g bloem
  • 1 l melk
  • 100 g blauwe kaas (zonder
  • korst)
  • 1 el mosterd
  • sap van ΒΌ citroen
  • 150 g panko
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • komijn
  • nootmuskaat
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Week de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de andijvie en laat goed uitlekken. Snipper de bladgroente fijn. Snijd ook de uien fijn en plet de knoflook.Snijd de bloemkool in roosjes en gaar ze in kokend water. Verwarm een klont boter in een grote pan en stoof de uien en de knoflook aan. Doe de andijvie erbij en stoof gedurende ongeveer 8 minuten. Kruid met peper en zout. Verdeel de andijvie daarna over de bodem van een ovenschotel.Doe de geweekte linzen in de pan waar je de andijvie net in hebt gestoofd. Voeg wat kookvocht van de bloemkool toe tot de linzen onderstaan en laat ze garen. Kruid met peper, zout, rozemarijn, laurier en komijn.Giet de bloemkoolroosjes af en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Laat ze goed uitlekken.Maak voor de saus een roux met de boter en de bloem. Giet de melk erbij en roer geduldig tot je een gebonden witte bechamelsaus krijgt. Snijd de blauwe kaas in blokjes en laat de kaas zachtjes smelten in de saus. Haal de pot van het vuur en doe de mosterd en het citroensap bij de saus. Kruid met peper en nootmuskaat.Giet de linzen af wanneer ze gaar zijn. Verdeel ze over de andijvie. Verdeel vervolgens de bloemkoolroosjes erover en giet de kaassaus over de bloemkool. Meng de panko met een scheut olijfolie en verdeel het broodkruim over de ovenschotel.Zet de bloemkoolschotel even onder de grill voor een krokant korstje. Serveer er eventueel een frisse salade met waterkers en hazelnoot bij.