Bloemkoolgratin met linzen en andijvieJeroen Meus: "Comfortfood in laagjes. (H)eerlijk eten waar ik blij van word."300 g linzen1 krop andijvie2 uien2 teentjes knoflook1 bloemkool50 g boter + extra70 g bloem1 l melk100 g blauwe kaas (zonder korst)1 el mosterdsap van ΒΌ citroen150 g pankoenkele takjes rozemarijnenkele blaadjes laurierkomijnnootmuskaatolijfoliepeper en zoutWeek de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Was de andijvie en laat goed uitlekken. Snipper de bladgroente fijn.
Snijd ook de uien fijn en plet de knoflook.Snijd de bloemkool in roosjes en gaar ze in kokend water.
Verwarm een klont boter in een grote pan en stoof de uien en de
knoflook aan. Doe de andijvie erbij en stoof gedurende ongeveer
8 minuten. Kruid met peper en zout. Verdeel de andijvie daarna over
de bodem van een ovenschotel.Doe de geweekte linzen in de pan waar je de andijvie net in hebt
gestoofd. Voeg wat kookvocht van de bloemkool toe tot de linzen
onderstaan en laat ze garen. Kruid met peper, zout, rozemarijn, laurier
en komijn.Giet de bloemkoolroosjes af en laat ze afkoelen onder koud stromend
water. Laat ze goed uitlekken.Maak voor de saus een roux met de boter en de bloem. Giet de melk erbij en roer
geduldig tot je een gebonden witte bechamelsaus krijgt. Snijd de
blauwe kaas in blokjes en laat de kaas zachtjes smelten in de saus.
Haal de pot van het vuur en doe de mosterd en het citroensap bij de
saus. Kruid met peper en nootmuskaat.Giet de linzen af wanneer ze gaar zijn. Verdeel ze over de andijvie.
Verdeel vervolgens de bloemkoolroosjes erover en giet de kaassaus over
de bloemkool. Meng de panko met een scheut olijfolie en verdeel het
broodkruim over de ovenschotel.Zet de bloemkoolschotel even onder de grill voor een krokant korstje.
Serveer er eventueel een frisse salade met waterkers en hazelnoot bij.