Soorten peper(bollen)
Zwarte peper
Dit zijn peperbesjes die vrij jong geoogst worden. Wereldwijd is dit de soort die het meest verkocht wordt. De bolletjes worden na het oogsten in de zon gedroogd, waardoor het schilletje dat errond zit rimpelt. Doordat het water verdampt wordt de pepersmaak sterker. Zwarte peper smaakt het meest intens.”
Groene peper
Dit zijn onrijpe peperbesjes. Nadat ze geplukt zijn wordt het rijpingsproces onmiddellijk stopgezet door ze te drogen. De bolletjes hebben een milde, fruitachtige smaak. Culinair worden ze vooral gebruikt voor de typische groene pepersaus.”
Witte peper
Dit zijn dezelfde peperbolletjes als de zwarte, maar het schilletje van de bes wordt eraf gehaald door de peper eerst in water te weken. In Sarawak, een streek in Maleisië, gebeurt dat met stromend water. Daardoor krijgen ze een van de beste soorten witte peper ter wereld. Witte peper wordt voornamelijk in Azië en Europa verkocht. Bij ons wordt het bijvoorbeeld gebruikt om witte sauzen elegant te kruiden zodat je geen zwarte puntjes ziet, in Amerika wordt daar minder belang aan gehecht.”